Πώς διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού στην επιτραπέζια ελιά;

comm1 Από το σύνολο της αγροτικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο.
comm1 Από το μέγεθος του καρπού ανάλογα με την ποικιλία.
comm1 Από την απουσία ή ελαχιστοποίηση χτυπημάτων στον καρπό κατά τη διαδικασία της συγκομιδής.
comm1 Από τη συνεκτικότητα της σάρκας του καρπού ανάλογα με την ποικιλία.
comm1 Από την απουσία προσβολής δάκου.
comm1 Από την απουσία ξένων σωμάτων και αντικειμένων όπως χώμα, πέτρες, ξύλα, υπερβολική ποσότητα φύλλων, κλπ.
comm1 Από το χρώμα του καρπού ανάλογα με την ποικιλία.
icon_parag2

Τι προσέχουμε κατά τη συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς;

   Η συγκομιδή (μάζωμα) του καρπού θα πρέπει να γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή ανάλογα με την ποικιλία. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τότε (κατά τη συγκομιδή) ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί και χτυπήματα στον καρπό που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην τιμή αγοράς για τον παραγωγό, όσο και στην μετέπειτα επεξεργασία της ελιάς. Παραδοσιακά, η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται με την τεχνική του «αρμέγματος» με τα χέρια ή με χτένια. Η συγκομιδή των μαύρων ελιών μπορεί να γίνει με μηχανικό τρόπο όπως δονητικά μηχανήματα, ραβδιστικά και λοιπά, όπως επίσης και με τη χρήση διχτυών. Ο παραγωγός, αμέσως μετά τη συγκομιδή, θα πρέπει να φροντίσει για την έγκαιρη τοποθέτηση του ελαιοκάρπου σε καθαρά πλαστικά τελάρα (κλούβες) μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους.

icon_parag4

Πώς γίνεται η παραλαβή του φρέσκου ελαιοκάρπου από την Διατροφική Κρήτης;

   Καταρχήν, ο παραγωγός πριν από οποιαδήποτε παράδοση ελαιοκάρπου στις εγκαταστάσεις μας, λαμβάνει λεπτομερή ενημέρωση για όλους τους όρους της συνεργασίας, όπως ποσότητα παράδοσης, τιμή αγοράς, τρόπος πληρωμής, κλπ. Από κάθε παραγωγό, στο πλαίσιο προ της συμφωνίας, λαμβάνεται δείγμα φρέσκου ελαιοκάρπου βάσει του οποίου γίνεται εκτίμηση της ποιότητας και της τιμής αγοράς της πρώτης ύλης. Για το σκοπό αυτό, το δείγμα (φρέσκου καρπού) θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό εις ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σε σχέση με εκείνη την ποιότητα ελαιοκάρπου που εγγυάται ο παραγωγός. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα παράδοσης του ελαιοκάρπου στις εγκαταστάσεις μας είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι της συνεργασίας για την ομαλή ροή της λειτουργίας μας και την προστασία της ποιότητος του ίδιου του καρπού.

icon_parag1

Τι είναι και πώς τηρείται η ιχνηλασιμότητα για κάθε παραγωγό;

   Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ , είναι πιστοποιημένη με ISO 22000 (HACCP). Έτσι, κάθε κιλό επιτραπέζιας ελιάς, από την παραλαβή του ως πρώτη ύλη έως και την πώληση του στον τελικό καταναλωτή, έχει τη δική του ταυτότητα αφού γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή από ποιο παραγωγό προήλθε. Αυτό ονομάζεται Ιχνηλασιμότητα. Κατά συνέπεια, η επεξεργασία του ελαιοκάρπου από πλευράς μας γίνεται με τρόπο ώστε οι ελιές κάθε παραγωγού να μην αναμιγνύονται για κανένα λόγο με τις ελιές κάποιου άλλου! Επιπρόσθετα, σε κάθε συσκευασία τελικού προϊόντος, αναγράφεται σε ειδικό πλαίσιο ο Κωδικός Αριθμός Παραγωγού (ΚΑΠ). Πρόκειται για έναν τετραψήφιο αριθμό ο οποίος αποτελεί την ταυτότητα κάθε συσκευασίας σε σχέση με την προέλευση του προϊόντος.

icon_parag3