Η χοντρολιά κάνει τσι ελιές κι η λιανολιά το λάδι…

Σταφιδολιές Κρήτης Σε Άλμη

   Γνωστές και ως “Αλατσολιές” ή “Θρούμπες” ή ” Παστολιές” , οι Σταφιδολιές Κρήτης Σε Άλμη προέρχονται από την ποικιλία «Θρουμπολιά» ή «Χοντρολιά» η οποία είναι μοναδική εξαιτίας του λόγου ότι το ξεπίκρισμα του καρπού γίνεται με απόλυτα φυσικές διεργασίες επάνω στο δέντρο. Ο καρπός είναι κυλινδροκωνικός, ελαφρά κυρτός κατά τη μια πλευρά, μαύρου χρώματος κατά τη συλλογή, ενώ καταλήγει σε μικρή θηλή. Εις ό,τι αφορά το μέγεθος του καρπού πρόκειται για ποικιλία μικρόκαρπη έως μεσόκαρπη με μέσο βάρος 1,5-4gr/τεμάχιο. Καλλιεργείται κυρίως στην ενδοχώρα του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, και σε υψόμετρο έως και 1000m. Στη ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ χρησιμοποιούμε χοντρό θαλασσινό αλάτι κατά την επεξεργασία της ελιάς, στο τέλος της οποίας, ο καρπός αποκτά σταφιδιασμένη όψη, ενώ η συντήρηση του εξασφαλίζεται στην άλμη. Το τελικό προϊόν είναι καρπός γλυκός με έντονα χαρακτηριστικά γεύσης!